Spring naar content

Agenda

 

Hier vindt u de activiteiten die Stichting Leerstoel Nederlands Klassiek Verbond organiseert, alsook activiteiten van het Nederlands Klassiek Verbond die opengesteld zijn voor donateurs van de Stichting.

Dante aan de Amstel

Een festival met lezingen, vertaalworkshops, muziek en aperitief

Naar aanleiding van de 700ste sterfdag van Dante Alighieri

Zaterdag 25 september 2021

10:00-19:00

Op 25 september a.s. willen we in het Amsterdams Lyceum aan een groter publiek duidelijk maken op welke manier Dante’s werk ons juist nu, in tijden van culturele crisis en transformatie, opnieuw een spiegel voor kan houden, waarin naast Dante’s aspiraties, dromen en nachtmerries, ook zicht komt op die van ons.

We doen dat op verschillende manieren: door uitleg, muziek en voordracht roepen we de wereld waarin Dante leefde en de mystieke eenwording met God waar hij naar streefde op; ook laten we zien op welke manier hij deel is geworden van de ‘wereldliteratuur’. Maar we besteden in drie workshops in samenwerking met het Vertalershuis ook speciale aandacht aan het vertalen van Dante, voor beginners en voor ervaren vertalers, en aan de problemen om in onze tijd historische, complexe literatuur aan een groter publiek voor te stellen.

Ten slotte is er veel muziek, hele oude en hele moderne. Ter afsluiting is er een feestelijke borrel met Italiaanse hapjes.

M.m.v. Elio Baldi, Marije de Bie, Ensemble Corona, Piet Gerbrandy, Luc Joosten, Sterre Konijn, Frédérique Klooster, Christian Lange, Patrick Lateur, David Rijser, Frank Westerman

Amsterdams Lyceum, Valeriusplein 15, 1075 BJ Amsterdam

Het volledige programma vindt u hier.

Toegang gratis; aanmelding via: Danteadamstel700[at]gmail.com. Bij de aanmelding graag vermelden of u zich aanmeldt voor aanwezigheid in de zaal of voor het ontvangen van de livestreamlink, die een dag voor het festival zal worden verstuurd.

Universiteit van Amsterdam, i.s.m. Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting Bijzondere Leerstoel NKV, Nederlands Klassiek Verbond, afdeling Amsterdam, Amsterdams Universiteitsfonds, Spui 25, Dante Alighieri Amsterdam, Het vertalershuis, De Nederlandse Boekengids, Armada: tijdschrift voor wereldliteratuur, Letterenfonds

Cursus bij het Koninklijk Nederlands Instituut Rome

30-10-20 t/m 9-11-20

Prof. dr. David Rijser verzorgt samen met prof. dr. Koen Ottenheym (UU) en dr. Matthijs Jonker (KNIR) de cursus Raphael’s Antiquity: Classical Receptions and the Creation of Classics aan het Koninklijk Nederlands Instituut Rome. Zie voor meer informatie de website van het KNIR.

Lezingen

10-9-20

Arachne en de Imams, jaarlijkse Zenobialezing. Meer info hier.

8-10-20          

De Villa Farnesina, Dante Alighieri, kring Haarlem. Mee info hier.

5-6-21            

NKV-themadag ‘Kunst en de Klassieken’ te Amsterdam: Prometheus in de Engelse literatuur.

19-6-21          

Jubileum-lezing, Vereniging Vrienden Gymnasium.

Onderzoek

4-3-20

Expert Meeting KNAW ‘Classical Receptions’

29-11-20

Keynote lecture, AMPRAH-conference, Nijmegen, ‘Philology & Authority’

Prijzen

mei 2020

OIKOS publieksprijs 2020

Meer informatie vindt u hier.

In het nieuws

15-01-20

Lees het programmatische artikel van D. Rijser en K. Ottenheym in de Volkskrant (alleen voor abonnees).